Juhász Ablak Kft.
2085 Pilisvörösvár
Szt. László u. 16.
Tel.: 30/9281-504
Tel.: 26/530-162
Fax: 26/530-163

Milyen ablakot vegyünk?

Hazánkban sokféle műanyag ablak márka található. Ezek minősége és ára igen széles skálán mozog. Pusztán csak az árakat nézve nem ajánlatos ablakot vásárolni. Vegyünk egy rövid példát. Autóvásárlásnál is csak az ár alapján, márkától és műszaki tartalomtól függetlenül döntenénk - nem tartva szem előtt igényeinket - igen rossz és kellemetlen élményekkel gazdagodnánk. Nem beszélve arról, hogy egy jó minőségű műanyag nyílászáró élettartama egy autóénak többszöröse. Tehát döntésünk következményeit hosszútávon kell viselnünk. Ezért is érdemes végigolvasni az alábbi fontos és gyakori kérdéseket.

  A nyílászárónak akkor is rendkívül fontos szerepe van amikor nem használjuk,nem vagyunk otthon!

Melyik márka milyen minőségű?

Talán ez a legmegfoghatatlanabb. Hiszen az ablakrendszerek márkái nem közismertek úgy, mint az autóké. Így - nem tagadás - nehéz eligazodni ezek között. Amit mindenképpen kiemelnénk az ablakprofil alapanyaga; a PVC por és az UV stabilizátor. Ezek együttesen határozzák meg az anyag élettartamát.

  Németországban a REHAU ablakrendszereket már a ’60-as évek elejétől fejlesztik. A beépítésre került ablakok életkorukat nézve lassan a harmadik emberöltőt kezdik meg. Így nyugodtan kijelenthetjük, hogy komoly múlttal és tapasztalattal rendelkező vállalatról van szó. A REHAU-nak ezen kívül az épületgépészetben, autóalkatrész-gyártásban is meghatározó szerepe és tekintélye van. Az űrkutatásban és orvostechnikai eszközökben kifejezetten fontos a felhasznált anyagok megbízhatósága, ezért alkalmazzák itt is nagy előszeretettel a REHAU alkatrészeket.


Mit jelent a nyílászárókkal kapcsolatos „k” (vagy „U”) érték?

Fizikai jellemző, a hőszigetelő képességre utal. Azt mutatja meg, hogy egységnyi felületen, 1 Kelvin( o Celsius) hőmérséklet-különbség esetén hány Watt energia halad át, illetve az ablak esetében mennyi energia „megy ki” az utcára. Minél kisebb a k(U) érték, annál jobb a hőszigetelő képessége az üvegnek, vagy az ablaknak. Napjainkban - a magas energiaárak mellett - egyre nagyobb jelentőséget kell adnunk, így döntésünk meghozatalakor, ezeket az adatokat mindenképpen figyelembe kell vennünk.


Profilok vastagsága és a bennük található légkamrák száma?

Ez a két paraméter határozza meg az ablakkeret hőszigetelését. Fontos tudni, hogy az elsődleges befolyásoló tényező a profil vastagsága, csak utána a légkamrák száma.
Pl.   REHAU 70mm-es 3 légkamrás (U=1,3W/m2K) profilnak megközelítőleg 15%-kal jobb a hőszigetelési értéke, mint egy 60mm-es 4 légkamrásénak (U=1,5W/m2K).
GENEO MD PLUS 86mm-es 6 légkamrás akár 0,8W/m2K is lehet!


Milyen üvegezéssel kérjem az ablakokat?

Egy 120x150cm-es nyíló-bukó ablak megközelítőleg 70%-a üvegfelület!
Tehát nem mehetünk el szó nélkül az üveg mellett. Korunk épület-energetikai követelményei családi házak és lakások vonatkozásában mindenképpen SLOW-E bevonatú üveget igényelnek, ezek k értéke 1,3 W/m2K.Ezek a kétrétegű üvegek között igen jó hőszigetelésűek, bár - nemesgáz töltéssel a légrésben - ez az érték 1,0 W/m2K-re javítható. A fenti méretű ablaknál az üvegünk hőszigetelésének 30%-os javítása kb. 800.- Ft.
Új építésű házak esetén a háromrétegű üvegeket okvetlen figyelmébe ajánlom.
Egy 44mm-es háromrétegű üveg U értéke 0,6W/m2K, ezzel egy átlagos méretű ablak U értéke 0,9W/m2K érték alá vihető. Nagy üvegfelületek esetén különös jelentőséggel bír az üvegezés. Léteznek speciális üvegek, melyek a nap energiáját felhasználva rendkívül magas komfortot biztosítanak a belső térben.
Idei évben bevezetésre kerül a Krypton töltésű üveg is,melynek hatására további 20% hőszigetelés javulás érhető el az üveg felületén.


Elszíneződik-e a fehér profil?

15 éves gyártási tapasztalatunk mellett nyugodtan kijelenthetjük, a profil színe természetesen az idő folyamán változhat,   de ez a REHAU profilok esetében, a várható használat időtartama alatt elenyésző mértékű!


Miért párásodik az ablak?

Az ablak felülete - hőszigetelő képességének tökéletesítése ellenére is – általában hidegebb, mint az épület falának belső felülete. Emiatt, ha a belső levegő páratartalma egy bizonyos szintet elér – amikor a belső levegő nem tud már több vizet megkötni -, akkor a pára először az ablak üvegén, mint a leghidegebb felületen csapódik le először.


Miért penészedik a fal, hogy lehet ezt megelőzni?

Mivel a műanyag nyílászárók tökéletes légzárást biztosítanak, ezért a lakótérben képződő pára légcsere útján nem tud eltávozni, a lakás levegője „magától” nem cserélődik úgy, mint rosszul záró, régi nyílászárók esetében.
Ezt a problémát többféleképpen meg lehet oldani, ezek közül az első és legfontosabb a rendszeres szellőztetés. A  REHAU ajánlása szerint javasolt naponta kétszer kb. 5 perces időtartamú szellőztetést végezni, amikor az ablakok szélesre tárásával a teljes légcserét elvégezzük a lakásban.
További megoldásként javasolt azon helyiségekbe, ahol a legnagyobb a páraképződés hygrosztatikus légbevezető beépítése a nyílászárókba. A szerkezet érzékeli a belső és külső tér páratartalmának különbségét. Ha a lakás levegőjének páratartalma nagyobb, mint a külső levegőé, akkor nyitja a légbevezető elemet, amin keresztül megtörténik a páratartalom csökkenéséhez vezető légcsere. Ha a lakás légterének páratartalma lecsökkent, akkor azt automatikusan lezárja.


Tartanak-e raktáron ablakot?

Általában az ablakgyártók nem készítenek előre szabvány méretű nyílászárókat. Miért?

  Vegyük például a REHAU ablakrenszert. Egy 900x1500mm-es ablak lehet
  • 60mm-es 3 légkamrás, 70mm-es 5 légkamrás, 86mm-es 6 légkamrás vagy akár szálerősített RAU-FIPRO
  • Egyenes, íves vagy szögletes szárnykialakítású
  • Nyíló-bukó, nyíló, fix vagy bukó
  • Normál, fokozott vagy extra fokozott esetleg katedrál üvegezésű
  • Fehér, egy- vagy kétoldalt faerezett esetleg RAL színes
  • Alapbiztonsági vagy WK2 biztonsági vasalattal ellátva
hogy a legfontosabbakat említsük.


Mennyi pénzt takaríthatunk meg a fűtésnél?

Összehasonlítva a régi, egyszerű üvegezésű ablakokkal, az ablakfelületekre vonatkozva a hőveszteség a régi érték egy negyede alá csökkenthető. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy komplett ablakcserénél 75%-kal csökken a fűtési költség. Az ablakcsere mellett a ház homlokzatának 6-8 cm-es szigetelésével közel 50%-os energia megtakarítás érhető el. Nem beszéltünk a hőérzet javulásáról. Légmozgásmentes környezetben a 20 fokot is többnek érezzük. Tehát itt további 5-10% lehet megtakarítani. Természetesen ez elmélet, viszont a gyakorlatba való áthelyezéskor is hasonló eredményeket várhatunk.


rehau ablak ablakcsere rehau műanyag ablak rehau nyílászáró műanyag nyílászáró rehau ablakok rehau brillant   Készítette